Επώδυνη Διαβητική Νευροπάθεια

Το νευρικό σύστημα επιτρέπει στο σώμα σας να νιώθει τη θερμοκρασία, τον πόνο και άλλες αισθήσεις. Με την πάροδο του χρόνου, ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τα νεύρα στα πόδια, τα πέλματα, τα χέρια και τις παλάμες. Τα νεύρα που έχουν υποστεί βλάβη μπορεί να είναι υπερβολικά ευαίσθητα. Οι επιστήμονες υγείας ονομάζουν αυτήν την κατάσταση Διαβητικό Νευροπαθητικό Πόνο (ΔΝΠ).

 

Πολλοί διαβητικοί βιώνουν Διαβητικό Νευροπαθητικό Πόνο

Κάποιοι άνθρωποι με διαβητικό νευροπαθητικό πόνο πιστεύουν ότι πρέπει να τον «υπομείνουν». Ή νομίζουν ότι ο πόνος είναι ένα σημάδι γήρατος. Ο διαβητικός νευροπαθητικός πόνος είναι μια πραγματική πάθηση. Η επικράτηση της διαβητικής νευροπάθειας υπολογίζεται ότι είναι 20% έως 24% μεταξύ των ασθενών με διαβήτη. Εκτιμάται επίσης ότι το 10% έως 20% των ασθενών με διαβητική νευροπάθεια έχουν αρκετά έντονο πόνο ώστε να είναι απαραίτητη μία θεραπευτική αγωγή.

Εάν έχετε διαβήτη, μπορεί να νιώθετε πόνο στα πέλματα, στα πόδια, στις παλάμες ή στα χέρια. Αυτά τα συμπτώματα θα μπορούσε να είναι διαβητικός νευροπαθητικός πόνος. Ο ΔΝΠ μπορεί να έχει ποικίλα συμπτώματα. Στα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζετε περιλαμβάνονται:

  • Αίσθημα καύσου
  • Αίσθημα παλμών
  • Διαξιφιστικός πόνος
  • Υπερευαίσθητες περιοχές του δέρματος
  • Μυρμηγκιάσματα
  • Μουδιάσματα

Θυμηθείτε ότι μόνο ο ιατρός μπορεί να διαγνώσει αν έχετε Διαβητικό Νευροπαθητικό Πόνο. Αν νομίζετε ότι μπορεί έχετε ΔΝΠ, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον ιατρό σας.

 

Οι αιτίες του Διαβητικού Νευροπαθητικού Πόνου

Η βλάβη στα νεύρα λόγω του διαβήτη εμφανίζεται συνήθως στα πόδια, στα πέλματα και λιγότερο συχνά στα χέρια και τις παλάμες. Αρχικά ο πόνος εμφανίζεται συνήθως στα δύο πέλματα και μπορεί να επεκταθεί στα πόδια με το πέρασμα του χρόνου. Ομοίως επηρεάζονται οι δύο παλάμες και εν συνεχεία ο πόνος ανεβαίνει και στο υπόλοιπο χέρι. Η διαβητική νευροπάθεια μπορεί να είναι επώδυνη ή μη επώδυνη. Ο πόνος μπορεί να εμφανίζεται αυτόματα, χωρίς να υπάρχει κάποιο αίτιο, ή μπορεί επίσης να προκληθεί από ελαφρύ άγγιγμα ή κίνηση.

Διαβητική νευροπάθεια μπορεί να εμφανίσουν τόσο τα άτομα με διαβήτη τύπου 1, όσο και αυτά με διαβήτη τύπου 2. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη τι ακριβώς προκαλεί τη βλάβη των νεύρων. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πιθανό να οδηγούν στη νευρική βλάβη. Οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα ελέγχου των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι υπέρβαροι ή έχουν διαβήτη για πολλά χρόνια, μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβητικό νευροπαθητικό πόνο.

Ευτυχώς, η έρευνα έχει δείξει ότι η διαβητική νευροπάθεια μπορεί να προληφθεί με τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Άλλα μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης της υγείας περιλαμβάνουν τη εφαρμογή μιας υγιεινής διατροφής, η άσκηση, η μείωση της αρτηριακής πίεσης, η μείωση της χοληστερόλης, η αποφυγή του καπνίσματος, καθώς και η ελαττωμένη κατανάλωση αλκοόλ.

Νέα
04/07/2017

Δημοσιοποίηση Μεταβιβαζόμενων Οικονομικών Αξιών
Δημοσιοποίηση Μεταβιβαζόμενων Οικονομικών Αξιών από την ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 66 παρ. 7α του ν.4316/2014, των γνωμοδοτήσεων της Αρχής Προστασίας Δεδομένων ...

Διαβάστε περισσότερα »
28/02/2017

Νέο προϊόν: Abasaglar (100 μονάδες/ml)


Διαβάστε περισσότερα »