Κατάθλιψη

Η μείζων καταθλιπτική διαταραχή (κατάθλιψη) δεν είναι απλά μια προσωρινά κακή διάθεση και δεν είναι ένα σημάδι προσωπικής αδυναμίας. Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση με ποικιλία συναισθηματικών και σωματικών συμπτωμάτων. Συναισθηματικά συμπτώματα, που μπορεί να περιλαμβάνουν θλίψη, απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα που κάποτε ήταν ενδιαφέροντα, αισθήματα ενοχής ή αναξιότητας, ανησυχία και δυσκολία συγκέντρωσης ή λήψης αποφάσεων. Σωματικά συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, έλλειψη ενέργειας και μεταβολές στο βάρος ή τον ύπνο. Επιπλέον συμπτώματα της κατάθλιψης μπορούν να περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα, άγχος και σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για τα αίτια εμφάνισης της κατάθλιψης. Μια επικρατούσα θεωρία είναι ότι η κατάθλιψη προκαλείται από την απορρύθμιση της ισορροπίας των φυσικών ουσιών του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

 

Που βλάπτει η κατάθλιψη;

Κάποιος με κατάθλιψη μπορεί να σκέφτεται ή να λέει κάποια από τα παρακάτω:

 • «Αισθάνομαι λυπημένος όλη την ώρα και δεν αισθάνομαι ο εαυτός μου»
 • «Δεν χαίρομαι όταν είμαι με τους φίλους μου ή δεν ευχαριστιέμαι να κάνω πράγματα που συνήθως μου άρεσε να κάνω»
 • «Έχω πολλά προβλήματα με τον ύπνο μου»
 • «Μερικές φορές νιώθω ότι δεν αξίζει να ζω τη ζωή μου»
 • «Αισθάνομαι ότι δεν έχω καθόλου ενέργεια»
 • «Δεν έχω όρεξη να φάω»
 • «Ακόμα και μετά από μια κουραστική μέρα, εξακολουθώ να αισθάνομαι ανήσυχος»
 • «Νιώθω ότι δεν μπορώ να πάρω καμία απόφαση»
 • «Αισθάνομαι άχρηστος»

Η έρευνα δείχνει ότι περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων που διαγνώστηκαν με κατάθλιψη αναφέρουν στους οικογενειακούς ιατρούς τους πρώτα τα σωματικά συμπτώματα.

 

Αναζητώντας βοήθεια

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν σιωπηλά την κατάθλιψη. Μερικοί ντρέπονται ή φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια. Άλλοι επιχειρούν να υποβαθμίσουν την σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η κατάθλιψη είναι μία σοβαρή ιατρική κατάσταση. Όσα αισθάνεσαι δεν είναι απλά «μέσα κεφάλι σου».

 

Πάρε στα σοβαρά τις σκέψεις αυτοκτονίας

Σκέψεις για το θάνατο ή την αυτοκτονία είναι συχνές στην κατάθλιψη και είναι σημαντικό αυτές τις σκέψεις να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Εάν αισθάνεσαι έτοιμος να παραιτηθείς ή ότι μπορεί να βλάψεις τον εαυτό σου, να αναζητήσεις άμεσα βοήθεια από κάποιον ιατρό.

 

Το οικογενειακό ιστορικό μπορεί να είναι σημαντικό

Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης μπορεί να είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν την ασθένεια, αλλά ο καθένας μπορεί να πάθει κατάθλιψη. Μερικές φορές ο πυροδοτικός μηχανισμός είναι οι εξωγενείς παράγοντες – για παράδειγμα προβλήματα στις σχέσεις με άλλα πρόσωπα ή οικονομικά προβλήματα. Σε άλλες περιπτώσεις η ασθένεια μπορεί να ξεκινήσει μετά από την εμφάνιση κάποιας σωματικής ασθένειας ή λόγω ορμονικών αλλαγών. Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να εμφανιστεί χωρίς να υπάρχει καμία αναγνωρίσιμη αιτία.

 

Ποιους βλάπτει η κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη είναι πολύ συχνή και πλήττει περίπου 121 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Είναι μια κατάσταση που επηρεάζει άτομα όλων των φυλών και των εθνοτήτων, ανεξάρτητα από το βιοτικό ή μορφωτικό επίπεδο.
Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη αποφεύγουν να ζητήσουν βοήθεια από το φόβο για το τι θα σκεφτούν οι άλλοι για αυτούς.
Δεν συνειδητοποιούν πόσο διαδεδομένη είναι η κατάθλιψη:

 • Η κατάθλιψη είναι μία από τις κύριες αιτίες αναπηρίας σε όλο τον κόσμο
 • Οι γυναίκες έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να βιώσουν κατάθλιψη
 • Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης μπορεί να είναι πιο πιθανόν να αναπτύξουν την ασθένεια
 • Άτομα με χρόνιες παθήσεις μπορεί επίσης να είναι ευπαθή στη νόσο
 • Μια σημαντική αλλαγή της ζωής, ακόμη και μια χαρούμενη όπως η απόκτηση παιδιού, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης

Είναι γεγονός ότι, η κατάθλιψη επηρεάζει πλήθος ανθρώπων που δεν έχουν κανένα προφανή παράγοντα κινδύνου.

Νέα
04/07/2017

Δημοσιοποίηση Μεταβιβαζόμενων Οικονομικών Αξιών
Δημοσιοποίηση Μεταβιβαζόμενων Οικονομικών Αξιών από την ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 66 παρ. 7α του ν.4316/2014, των γνωμοδοτήσεων της Αρχής Προστασίας Δεδομένων ...

Διαβάστε περισσότερα »
28/02/2017

Νέο προϊόν: Abasaglar (100 μονάδες/ml)


Διαβάστε περισσότερα »