Σχιζοφρένεια

Σχιζοφρένεια – Η ( Παρά- ) ερμηνεία της ζωής.

Τι είναι η σχιζοφρένεια;

Πρόκειται για μια σύνθετη κατάσταση που επηρεάζει τον τρόπο που σκέφτεσαι ,τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο γύρω σου και τέλος τη συμπεριφορά σου.

Περίπου 1% του πληθυσμού θα εμφανίσει σε κάποια φάση της ζωή του σχιζοφρένεια ή ψύχωση όπως αλλιώς ονομάζεται.

Η σχιζοφρένεια μπορεί να είναι μια δυσάρεστη φάση της ζωής σου καθώς κατά διαστήματα είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τι είναι πραγματικό γύρω σου και τι όχι γεγονός που καθιστά τον κόσμο που σε περιβάλλει ένα όχι και τόσο φιλικό περιβάλλον.

 

Τι προκαλεί τη σχιζοφρένεια;

Κανείς δεν γνωρίζει επ’ ακριβώς τι προκαλεί τη σχιζοφρένεια. Το πιθανότερο είναι να οφείλεται σε συνδυασμό πολλών παραγόντων. Μεταβολές στην χημεία του εγκεφάλου φαίνεται να συμβαίνουν στην πλειοψηφία των ασθενών. Αν και η σχιζοφρένεια φαίνεται να κληρονομείται με κάποιο τρόπο αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα μεταβιβαστεί υποχρεωτικά η νόσος αυτή στα παιδιά σου.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας;

Τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας διακρίνονται κατά κύριο λόγο σε θετικά και αρνητικά.

Τα θετικά συμπτώματα περιλαμβάνουν τις ψευδαισθήσεις και τις εσφαλμένες αντιλήψεις – μπορεί για παράδειγμα να ακούς φωνές που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ή να πιστεύεις πως κάποιος σε κυνηγάει γιατί θέλει να σου κάνει κακό.

Να θυμάσαι πάντα πως κάθε ψευδαίσθηση ή εσφαλμένη αντίληψη που βιώνεις μοιάζει σε σένα σαν να είναι αληθινή. Μπορεί επίσης να δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς ή να μιλήσεις καθαρά ενώ ο τρόπος που συμπεριφέρεσαι μπορεί να φαίνεται πολύ παράξενος στους άλλους.

Τα αρνητικά συμπτώματα από την άλλη επηρεάζουν την καθημερινότητα σου γιατί έχεις λιγότερη ενέργεια και επιθυμία να κάνεις οτιδήποτε, δεν θέλεις να βλέπεις και να μιλάς με τους ανθρώπους γύρω σου, ούτε καν με τους φίλους σου ή την οικογένεια σου. Δεν παίρνεις ευχαρίστηση από τίποτα και δυσκολεύεσαι να έχεις διακυμάνσεις στα συναισθήματα σου, να νιώθεις χαρά ή λύπη. Μπορεί ωστόσο κάποιες φορές να συνυπάρχουν καταθλιπτικά συμπτώματα δηλ. να αισθάνεσαι κακόκεφος και λυπημένος, μελαγχολικός και να μην θέλεις να σηκωθείς καν από το κρεβάτι σου.

Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει επιδείνωση των γνωστικών λειτουργιών για παράδειγμα να υπάρχει δυσκολία στη μνήμη και τη συγκέντρωση σου.

Η ξαφνική εκδήλωση ενός επεισοδίου ψύχωσης είναι γνωστή σαν οξεία φάση. Στην οξεία φάση έχεις κατεξοχήν θετικά συμπτώματα ενώ μπορεί να είσαι ανήσυχος, διεγερτικός με αποδιοργανωμένο λόγο.

Σε αυτή την φάση θα χρειαστείς την βοήθεια του γιατρού σου και φαρμακευτική αντιμετώπιση ώστε να σταματήσεις την εξέλιξη της νόσου.

Η πορεία της νόσου διαφέρει σημαντικά από ασθενή σε ασθενή. Έτσι ενώ κάποιος μπορεί να παρουσιάζει ένα μόλις επεισόδιο καθ ’όλη τη διάρκεια της ζωής του οι περισσότεροι έχουν επεισόδια που επαναλαμβάνονται από καιρό σε καιρό, έχουν δηλαδή υποτροπές. Με συστηματική λήψη των φαρμάκων και με καλή συνεργασία με τον γιατρό οι περισσότεροι επιτυγχάνουν ικανοποιητική ποιότητα ζωής ενώ ένας στους πέντε παραμένει τελείως σταθερός.

 

Παραμένοντας καλά

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας γίνεται με τα αντιψυχωτικά φάρμακα. Η δοσολογία τους εξατομικεύεται αφού ο κάθε ασθενής είναι διαφορετική περίπτωση. Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν ουσιαστική βελτίωση της κατάστασής τους μολονότι πρέπει να έχουν υπομονή στην αρχή και να περιμένουν λίγες εβδομάδες μέχρι να εμφανιστούν τα σημαντικά οφέλη της θεραπείας. Μετά το 1990 εισήλθαν στην θεραπευτική επιλογή των ιατρών τα άτυπα αντιψυχωτικά που βελτίωσαν πολύ την κατάσταση των ασθενών μιας και αντιμετώπιζαν αποτελεσματικά τόσο τα θετικά αλλά και τα αρνητικά και τα καταθλιπτικά συμπτώματα χωρίς να επιδεινώνουν τις γνωστικές λειτουργίες.

Πολύ σημαντική είναι η στενή συνεργασία με το γιατρό σου, τον οποίο πρέπει να εμπιστεύεσαι . Να γράφεις τις απορίες σου και να τις συζητάς μαζί του σε κάθε ραντεβού. Θα πρέπει να του λες ακριβώς πως νιώθεις, τι αισθάνεσαι και τι σε απασχολεί. Μόνο αν είσαι απόλυτα ειλικρινής μαζί του θα καταφέρει εκείνος να σε βοηθήσει ουσιαστικά.

 

Συνεχίζοντας τα φάρμακα σου

Θα πρέπει να θυμάσαι πως τα φάρμακα σου είναι αυτά που σε βοηθάνε να διατηρείσαι καλά και σε προστατεύουν από μελλοντικές υποτροπές.

Εάν κάποια στιγμή θελήσεις να μειώσεις τη δοσολογία, αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο μετά από συζήτηση και συνεννόηση με τον γιατρό σου. Δεν πρέπει να διακόψεις τα φάρμακα σου απότομα ακόμα και αν αισθάνεσαι πολύ καλά. Στην αρχή μπορεί να πιστεύεις ότι αυτό δεν θα έχει επιπτώσεις, σύντομα όμως θα διαπιστώσεις πως χωρίς τα φάρμακα η ασθένειά σου θα επιδεινωθεί γρήγορα και μπορεί να χρειαστεί να μπεις ξανά για νοσηλεία σε νοσοκομείο. Τα φάρμακα δυστυχώς δεν θεραπεύουν την σχιζοφρένεια. Όμως όταν τα λαμβάνεις σωστά μπορεί να μειώσουν την συχνότητα και τη σοβαρότητα των υποτροπών σου και να σε βοηθήσουν να έχεις μια καλή ζωή ή ακόμα και μια δουλειά.

 

Υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες;

Όλα τα φάρμακα μπορεί δυνητικά να προκαλέσουν κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια είτε στην έναρξη της λήψης τους ή ακόμα και μετά από μακροχρόνια χορήγησή τους. Αν εμφανιστεί σε σένα κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια συζήτησε για αυτή με το γιατρό σου. Μπορεί να μην χρειαστεί να κόψεις τα φάρμακα σου και να στερηθείς την αποτελεσματικότητας τους. Μπορεί να υπάρχουν τρόποι για να την μειώσεις και να την χειριστείς.

 

Πως μπορούν οι φίλοι και η οικογένεια σου να σε βοηθήσουν;

Η υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων σου μπορεί να είναι πολύ μεγάλης σημασίας. Όταν είσαι σε οξεία φάση μπορεί να αρνείσαι την βοήθεια από τον γιατρό ή τους οικείους σου και να πιστεύεις πως δεν σου συμβαίνει τίποτα αλλά εκείνοι μπορεί να καταλάβουν τις διαφορές στην συμπεριφορά σου και να σου σταθούν υποστηρίζοντάς σε συναισθηματικά αλλά και πρακτικά.

 

 

Νέα
04/07/2017

Δημοσιοποίηση Μεταβιβαζόμενων Οικονομικών Αξιών
Δημοσιοποίηση Μεταβιβαζόμενων Οικονομικών Αξιών από την ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 66 παρ. 7α του ν.4316/2014, των γνωμοδοτήσεων της Αρχής Προστασίας Δεδομένων ...

Διαβάστε περισσότερα »
28/02/2017

Νέο προϊόν: Abasaglar (100 μονάδες/ml)


Διαβάστε περισσότερα »