100 Χρόνια Ινσουλίνης

Το 2021 σηματοδοτεί την 100η επέτειο της ανακάλυψης της Ινσουλίνης – της πρώτης θεραπείας που έμελλε να είναι σωτήρια για τη ζωή των ατόμων με διαβήτη.

Πριν από την ανακάλυψη της ινσουλίνης, οι ζωές των ατόμων με διαβήτη ήταν σύντομες. Το 1921, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο έκαναν μία επαναστατική επιστημονική ανακάλυψη που άλλαξε τη θεραπεία του διαβήτη για πάντα – την ανακάλυψη της ινσουλίνης.

Γιορτάστε μαζί μας τα 100 χρόνια της Ινσουλίνης

Το 2021 σηματοδοτεί την 100η επέτειο αυτής της απίστευτης ανακάλυψης και η Lilly, η πρώτη εταιρεία που έκανε εμπορικά διαθέσιμη την ινσουλίνη το 1923, γιορτάζει αυτό το ορόσημο αναγνωρίζοντας το έργο ερευνητών, επιστημόνων υγείας και ατόμων που ζουν με διαβήτη.

Νοσηλεύτριες στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, τη δεκαετία 1920
Νοσηλεύτριες στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, τη δεκαετία 1920

Γνωρίστε τον Leonard Thompson

Για να τιμήσουμε αυτό το ορόσημο, θυμόμαστε και εμπνεόμαστε από τη ζωή του Leonard
Thompson, του πρώτου ατόμου με διαβήτη που έλαβε ινσουλίνη το 1922, όταν ήταν μόλις
14 ετών.

Leonard Thompson, το πρώτο άτομο με διαβήτη που έλαβε ινσουλίνη
Leonard Thompson, το πρώτο άτομο με διαβήτη που έλαβε ινσουλίνη

Έκτοτε, η εξέλιξη της ινσουλίνης έχει προχωρήσει πολύ. Με υπερηφάνεια αναγνωρίζουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εξέλιξη της ινσουλίνης τον περασμένο αιώνα – και τις καινοτομίες που θα έρθουν στο μέλλον – ενώ ταυτόχρονα τιμάμε τη γενναιότητα του Leonard και εκατομμυρίων άλλων, των οποίων η ζωή άλλαξε για πάντα από την ινσουλίνη.

Φέροντας τον τίτλο Leonard, ο εορτασμός της επετείου των 100 χρόνων από την ανακάλυψη της ινσουλίνης δεν αφορά μόνο τα επιτεύγματα του παρελθόντος — αλλά αφορά την αναγνώριση της προόδου που σημειώθηκε στην ανάπτυξη της ινσουλίνης και των άλλων θεραπειών στο διαβήτη, ως πηγή έμπνευσης για την επιμονή στην προσπάθεια. Ανυπομονούμε να γιορτάσουμε πολλές ακόμα ιστορίες θάρρους.

James Collip, υπεύθυνος για την κάθαρση της ινσουλίνης (Courtesy of the Thomas Fisher Rare Book Library, University of Toronto)
James Collip, υπεύθυνος για την κάθαρση της ινσουλίνης (Courtesy of the Thomas Fisher Rare Book Library, University of Toronto)

Η δέσμευσή μας για την ανάπτυξη και την πρόσβαση στην ινσουλίνη

Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων του διαβήτη υπήρξε το επίκεντρο του σκοπού μας για έναν αιώνα και η εξέλιξη της ινσουλινοθεραπείας είναι διακριτικό χαρακτηριστικό των εργασιών μας.

Δύο χρόνια αφότου ο Frederick Banting και ο Charles Best ανακάλυψαν την ινσουλίνη, η Lilly παρήγαγε και έκανε πρώτη εμπορικά διαθέσιμη την ινσουλίνη, την Iletin.

Η μαζική παραγωγή ινσουλίνης ήταν γεμάτη προκλήσεις αλλά η Lilly συνέχισε να εμμένει στη δέσμευσή μας να παρέχουμε λύσεις στα άτομα με διαβήτη.

Ο Frederick Banting και ο Charles Best, μαζί ανακάλυψαν την ινσουλίνη ((Courtesy of the Thomas Fisher Rare Book Library, University of Toronto)
Ο Frederick Banting και ο Charles Best, μαζί ανακάλυψαν την ινσουλίνη ((Courtesy of the Thomas Fisher Rare Book Library, University of Toronto)

Ο επιπολασμός του διαβήτη έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία όπως και η δέσμευσή μας να παρέχουμε πρωτοποριακές προτάσεις μέσω καινοτόμων λύσεων– από φάρμακα και τεχνολογίες έως υποστηρικτικά και άλλα προγράμματα.

Σήμερα, τα άτομα με διαβήτη μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα από 150 προγράμματα υποστήριξης ασθενών της Lilly σε 51 χώρες – αγγίζοντας σχεδόν τα δύο εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην διασφάλιση της πρόσβασης στη θεραπεία για όλους.

Το μέλλον της ινσουλίνης

Χρειαζόμαστε ακόμα καλύτερες λύσεις για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν με διαβήτη και δεσμευόμαστε να τις βρούμε.

Είναι αλματώδης η πρόοδος στην καταπολέμηση του διαβήτη μέσω των βελτιώσεων στις ινσουλίνες από επιστήμονες και ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας. Αυτό είναι θετικό για τα άτομα που ζουν με διαβήτη αλλά η λήψη ινσουλίνης παραμένει μια αποθαρρυντική διαδικασία με πολύπλοκες μεταβλητές που μπορεί να την περιορίσουν να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της.

Πολλά άτομα με διαβήτη δεν επιτυγχάνουν τους θεραπευτικούς τους στόχους, παρά τα νέα φάρμακα και την πρόοδο στην τεχνολογία διαχείρισης του διαβήτη. Στην πραγματικότητα, μόνο το 17% των νέων και το 21% των ενηλίκων που ζουν με διαβήτη τύπου 1 επιτυγχάνουν τα επίπεδα στόχου της HbA1c και τα αποτελέσματα επιδεινώνονται για τους νέους ενήλικες με την πάροδο του χρόνου.

Κοιτάζοντας στο μέλλον, συνεχίζουμε να ερευνάμε τρόπους για να βελτιώσουμε τις τρέχουσες θεραπείες, θα αυξήσουν την αποδοτικότητα των παρεχόμενων θεραπειών και θα μετριάσουν το φορτίο που σχετίζεται με τη διαχείριση της νόσου.

Έως το 2030, θα εργαζόμαστε για την επίτευξη πρωτοποριακών λύσεων και την βελτίωση της φροντίδας για εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με συνυπάρχουσες μεταβολικές διαταραχές όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και νεφρική νόσο.

100 Χρόνια Ινσουλίνης Χρονολόγιο

Εξερευνήστε την ιστορία της έρευνας για τον διαβήτη και γιορτάστε τον τελευταίο αιώνα της καινοτομίας στην ινσουλίνη με το χρονολόγιό μας

Videos

Η ιστορία της παραγωγής ινσουλίνης

Επισημαίνει την ιστορία και τις βελτιώσεις στην παραγωγή ινσουλίνης, υπογραμμίζοντας τις σημαντικές εξελίξεις που σημειώθηκαν τα τελευταία 100 χρόνια

Η ιστορία της ινσουλίνης

Μια σφαιρική ματιά στη χρήση ινσουλίνης, καθώς και στην έρευνα και ανάπτυξη, κατά τα τελευταία 100 χρόνια

Επετειακό video ινσουλίνης

 

Ζώντας με το Σακχαρώδη Διαβήτη

 

Διανυκτέρευση σε φίλο

Το τέλειο μωρό

CentLP_4_2021