Δίνουμε απαντήσεις στις συχνότερες ερωτήσεις που αφορούν την ογκολογία

Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Ποια συναισθήματα μπορώ να περιμένω ότι θα έχω μετά τη διάγνωση;

Ο καρκίνος μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα και να αλλάξει δραστικά την πορεία της ζωής, όχι μόνο του ανθρώπου στον οποίον διαγιγνώσκεται, αλλά και όσων βρίσκονται δίπλα του και τον στηρίζουν σε αυτό το ταξίδι. Δεν υπάρχουν δύο άνθρωποι που να σκέφτονται και να αντιδρούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Γι’ αυτό τα συναισθήματά σας και η αντίδρασή σας όταν μάθετε τη διάγνωση μπορεί να διαφέρουν σε σχέση με εκείνα άλλων ανθρώπων που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τον καρκίνο. Τα συναισθήματά σας μπορεί να παρουσιάζουν μεταπτώσεις από τη λύπη έως το φόβο και το θυμό. Αυτό δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας, όπως:

 • Να μη διστάσετε να μιλήσετε με την ιατρική ομάδα που σας παρακολουθεί για τις ανησυχίες σας και για το τι αισθάνεστε
 • Να επιδιώξετε ανοιχτή επικοινωνία με τους φίλους σας και τα μέλη της οικογένειάς σας
 • Να ενταχθείτε σε μία ομάδα υποστήριξης
 • Να κρατάτε ημερολόγιο ή να βρίσκετε άλλες δημιουργικές διεξόδους για την έκφραση των συναισθημάτων σας
 • Να εμπλουτίζετε τις γνώσεις σας για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχετε και τις εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές σας

Ποιες είναι οι κατάλληλες ερωτήσεις που μπορώ να κάνω στον γιατρό;

Η επιλογή του σημείου εκκίνησης είναι συνήθως το πιο δύσκολο πράγμα σε μία συζήτηση γύρω από τον καρκίνο – ιδιαίτερα όταν υπάρχουν τόσο πολλές ερωτήσεις. Ακολουθούν κάποιες ιδέες που ίσως βοηθήσουν στη δημιουργία μίας καλά οργανωμένης λίστας θεμάτων συζήτησης που θα μπορέσετε να μοιραστείτε με τον γιατρό σας. Πιο κάτω θα βρείτε μερικά μόνο παραδείγματα. Μη διστάσετε να κάνετε οποιαδήποτε ερώτηση έχετε στο μυαλό σας. Η ιατρική ομάδα που σας παρακολουθεί θα είναι σε κάθε περίπτωση πρόθυμη να σας βοηθήσει να βρείτε τις απαντήσεις που χρειάζεστε. Όταν έρθει η ώρα να μιλήσετε με τον γιατρό σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να έχετε μαζί σας κάποιον φίλο ή ένα μέλος της οικογένειάς σας για να κρατά σημειώσεις, προκειμένου εσείς να έχετε την ελευθερία και την άνεση να συγκεντρωθείτε στη συζήτηση χωρίς να αποσπάται η προσοχή σας.

Σχετικά με τον Καρκίνο

 • Ποιος είναι ο τύπος καρκίνου από τον οποίον πάσχω;
 • Πού εντοπίζεται ο καρκίνος μου;
 • Ποιου σταδίου είναι ο καρκίνος μου;
 • Έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες μου ή σε άλλα σημεία του σώματός μου;

Σχετικά με τη Θεραπεία

 • Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές που έχω;
 • Ποια θεραπεία προτείνετε για εμένα και γιατί;
 • Ποιος είναι ο στόχος της θεραπείας μου;
 • Ποια είναι τα οφέλη της θεραπείας;
 • Ποιες είναι οι παρενέργειες και πώς μπορώ να τις αντιμετωπίσω;
 • Πώς προετοιμάζω τον εαυτό μου για τη θεραπεία;
 • Πόσο συχνά και για ποιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να λαμβάνω θεραπεία;
 • Πώς θα αισθάνομαι κατά τη διάρκεια της θεραπείας;
 • Ποιος θα συντονίζει συνολικά τη θεραπεία μου και τη φροντίδα που θα μου παρέχεται μετά τη θεραπεία;
 • Τι είναι μία κλινική δοκιμή;
 • Πληρώ τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε μία κλινική δοκιμή;

Σχετικά με τον Τρόπο Ζωής

 • Τι αντίκτυπο θα έχουν η διάγνωση και η θεραπεία μου στις καθημερινές δραστηριότητές μου;
 • Υπάρχουν ασκήσεις που μπορώ να κάνω για να διατηρήσω την αντοχή μου;
 • Θα χρειαστεί να αλλάξω τον τρόπο διατροφής μου;
 • Υπάρχουν τροφές ή ποτά που θα πρέπει να αποφεύγω;
 • Τι ισχύει για τα συμπληρώματα διατροφής σε στερεή ή υγρή μορφή;
 • Ποια άλλα πράγματα μπορώ να κάνω για να είμαι όσο το δυνατόν πιο υγιής κατά τη διάρκεια της αντικαρκινικής θεραπείας μου;

Σχετικά με την Υποστήριξη

 • Υπάρχουν διαθέσιμες σε εμένα υπηρεσίες υποστήριξης;
 • Υπάρχει κάποια διαθέσιμη ομάδα υποστήριξης που θα μου επιτρέψει να έχω επικοινωνία με άλλους ασθενείς;
 • Υπάρχουν υπηρεσίες υποστήριξης διαθέσιμες για την οικογένειά μου και τους φίλους μου;
 • Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες για τον καρκίνο μου και τη θεραπεία του;

Ποια είναι τα μέλη της ιατρικής ομάδας που παρακολουθεί έναν ασθενή με καρκίνο;

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εμπλέκονται στη θεραπεία ενός ασθενούς με καρκίνο, οι οποίοι επιτελούν πολλούς διαφορετικούς ρόλους, συνθέτοντας μία ολοκληρωμένη ομάδα. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει ογκολόγους, νοσηλεύτριες, ίσως έναν ακτινολόγο ή έναν διατροφολόγο, μεταξύ πολλών άλλων κατηγοριών επαγγελματιών υγείας. Η συγκεκριμένη ιατρική ομάδα που παρακολουθεί εσάς θα μπορούσε να περιλαμβάνει λίγους, περισσότερους ή και όλους από τους επαγγελματίες υγείας που αναφέρονται πιο κάτω.

 • Ογκολόγος: Ένας γιατρός ειδικά εκπαιδευμένος στη διάγνωση και την αντιμετώπιση του καρκίνου με χημειοθεραπεία και άλλες φαρμακευτικές αγωγές.
 • Χειρουργός ογκολόγος: Γιατρός, που εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση του καρκίνου μέσω χειρουργικής επέμβασης.
 • Ακτινοθεραπευτής ογκολόγος: Ένας γιατρός, που έχει εκπαιδευτεί στην χρήση ακτινοβολίας για την αντιμετώπιση του καρκίνου.
 • Πνευμονολόγος: Ένας γιατρός, που εξειδικεύεται στη μελέτη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των νοσημάτων των πνευμόνων.
 • Παθολογοανατόμος: Ένας γιατρός, που εξειδικεύεται στη διάγνωση και την ταξινόμηση της νόσου στο εργαστήριο, εξετάζοντας και παρατηρώντας τα κύτταρα κάτω από το μικροσκόπιο. Ο παθολογοανατόμος είναι αυτός που κρίνει εάν ένας όγκος είναι κακοήθης, δηλαδή εάν ο ασθενής πάσχει από καρκίνο, και εάν ναι, ποιος ακριβώς είναι ο τύπος των καρκινικών κυττάρων και ο βαθμός προσβολής από τη νόσο.
 • Νοσηλεύτρια ογκολογικών ασθενών: Μία επαγγελματίας υγείας, που καλύπτει πολλούς διαφορετικούς ρόλους, ανάλογα και με την εξειδίκευσή της και την πιστοποίησή της. Η αποστολή της νοσηλεύτριας ογκολογικών ασθενών κυμαίνεται από τη χορήγηση χημειοθεραπείας έως το συντονισμό της φροντίδας στην κλινική και τη φροντίδα στο σπίτι.
 • Νοσηλεύτρια ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας: Μία έμπειρη νοσηλεύτρια, που παρέχει νοσηλευτική φροντίδα και σας βοηθά να μάθετε περισσότερα πράγματα σχετικά με την ακτινοθεραπεία σας και με τον τρόπο αντιμετώπισης των παρενεργειών της.
 • Τεχνικός ακτινολογικού εξοπλισμού: Ένας τεχνικός, που χειρίζεται τα ακτινολογικά μηχανήματα.
 • Διατροφολόγος: Ένας ειδικός σε θέματα διατροφής, που επικεντρώνεται στην παροχή βοήθειας και υποστήριξης στους ασθενείς, για να διασφαλίσει ότι θα λαμβάνουν την κατάλληλη τροφή και τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται.

Πώς μπορώ να υιοθετήσω έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής κατά τη διάρκεια της θεραπείας μου;

Μερικές φορές μπορείτε να προσαρμόσετε τις προσωπικές συνήθειές σας. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να μπορέσετε να προσαρμόσετε κάποιες από τις προσωπικές σας συνήθειες σχετικά με τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, την κατανάλωση αλκοόλ και την χρήση προϊόντων καπνού. Οι προσαρμογές αυτές θα σας βοηθήσουν στην υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

Πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε από αυτές τις αλλαγές, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας, για να μπορέσετε να εντοπίσετε τις καλύτερες εναλλακτικές επιλογές για εσάς.

Τι σημαίνει η υιοθέτηση μίας πιο υγιεινής διατροφής;

Η έννοια της υγιεινής διατροφής συναρτάται με την κατανάλωση μίας ποικιλίας τροφών, που παρέχουν στον οργανισμό τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται. Περιλαμβάνει πρωτεΐνες, λιπαρά, υδατάνθρακες, νερό, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Μιλήστε με την ιατρική ομάδα που σας παρακολουθεί για το πώς μπορείτε να κάνετε την υγιεινή διατροφή κομμάτι των καθημερινών συνηθειών σας.

1. Πρωτείνες

Είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του οργανισμού, την επούλωση των ιστών, καθώς και για τη διατήρηση της καλής υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν ο οργανισμός δεν προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών, μπορεί να αναγκαστεί να αναζητήσει το καύσιμο που του είναι απαραίτητο από κάποια άλλη πηγή, π.χ. αποδομώντας μυϊκό ιστό. Τα χαμηλά επίπεδα πρωτεϊνών μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της επούλωσης και τη μείωση των άμυνων του οργανισμού κατά των λοιμώξεων. Οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε αντικαρκινική θεραπεία, ενδέχεται να έχουν περισσότερες ανάγκες για πρωτεΐνες σε σύγκριση με τους υπόλοιπους. Καλές πηγές πρωτεϊνών θεωρούνται τα ψάρια, το κοτόπουλο, τα αυγά, το άπαχο κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ξηρά φασόλια και οι τροφές από σόγια.

2. Λιπαρά

Αποτελούν μία πλούσια πηγή ενέργειας, βοηθούν στη μεταφορά συγκεκριμένων βιταμινών μέσω του αίματος και παρέχουν μόνωση στον οργανισμό. Ορισμένοι τύποι λιπαρών είναι καλύτεροι από άλλους.

Οι καλύτεροι τύποι λιπαρών είναι τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά:

2.1 Μονοακόρεστα Λιπαρά

Βρίσκονται στα φυτικά έλαια και σε άλλους τύπους ελαίων (ελαιόλαδο, φυστικέλαιο, ηλιέλαιο και σησαμέλαιο), στο αβοκάντο, στο φυστικοβούτυρο, καθώς και σε πολλούς ξηρούς καρπούς και σπόρους.

2.2 Πολυακόρεστα Λιπαρά

Βρίσκονται σε κάποια έλαια (ηλιέλαιο, σπορέλαιο, καλαμποκέλαιο, λινέλαιο και σογιέλαιο), σε ορισμένα ψάρια (όπως ο σολομός, η πέστροφα, το σκουμπρί και η ρέγκα), καθώς και σε κάποιους ξηρούς καρπούς και σπόρους (συμπεριλαμβανομένων των καρυδιών και των ηλιόσπορων).

Αντιθέτως, οι δυο ακόλουθοι τύποι λιπαρών καλό είναι να αποφεύγονται:

2.3 Κορεσμένα Λιπαρά

Βρίσκονται σε ζωικές πηγές, όπως το κρέας (λιπαρό μοσχάρι, αρνί, χοιρινό και κοτόπουλο με το δέρμα του) και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (βούτυρο, τυριά και πλήρες ή ημιαποβουτυρωμένο γάλα [2%]). Βρίσκονται επίσης σε κάποια προϊόντα αρτοποιείου, σε τηγανητά φαγητά, καθώς και σε ορισμένα έλαια (έλαιο κοκοφοίνικα, φοινικοπυρηνέλαιο και φοινικέλαιο).

2.4 Τρανς Λιπαρά

Απαντώνται σε ορισμένα σνακ και συσκευασμένα προϊόντα αρτοποιείου (όπως ζύμες, πίτες, μπισκότα και ζυμάρι για πίτσα) και σε τηγανητές τροφές (όπως ντόνατς και τηγανητές πατάτες).

3. Υδατάνθρακες

Είναι σημαντικοί για την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός. Οι υδατάνθρακες παρέχουν στον οργανισμό τα καύσιμα που έχει ανάγκη για τη σωματική δραστηριότητα και τη σωστή λειτουργία των οργάνων. Οι καλές πηγές υδατανθράκων περιλαμβάνουν τα φρούτα, τα λαχανικά και τις τροφές ολικής άλεσης. Άλλες πηγές περιλαμβάνουν το ψωμί, τις πατάτες, το ρύζι, τα ζυμαρικά, το καλαμπόκι, τον αρακά και τα φασόλια.

4. Νερό

Είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των κυττάρων. Θα πρέπει να πίνετε επαρκείς ποσότητες νερού καθημερινά. Στα υγρά συμπεριλαμβάνονται π.χ. οι σούπες και το γάλα. Εάν εμφανίζετε κάποιες ανεπιθύμητες επιδράσεις των φαρμάκων, όπως η διάρροια ή ο έμετος, μπορεί να χρειάζεστε περισσότερα υγρά για την πρόληψη της αφυδάτωσης. Μιλήστε με τον γιατρό σας για όλα τα συμπτώματά σας και ρωτήστε τον για συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στην αντιμετώπισή τους.

5. Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Είναι απαραίτητα για τη σωστή σωματική λειτουργία. Στην πλειονότητά τους προσλαμβάνονται από τον οργανισμό μέσω της τροφής, αλλά διατίθενται και συμπληρώματα σε μορφή δισκίων ή σε υγρή μορφή, εάν είναι απαραίτητα. Μεγάλες δόσεις κάποιων βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων μπορεί να μεταβάλλουν την αποτελεσματικότητα συγκεκριμένων θεραπειών, οπότε θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα.

Μιλήστε με τον γιατρό σας για όλα τα συμπτώματά σας, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολών του σωματικού βάρους σας (πρόσληψη ή απώλεια βάρους) ή των δυσκολιών που ενδεχομένως έχετε στην πέψη ορισμένων τροφών. Ρωτήστε τον, εάν η συνεργασία με έναν διατροφολόγο θα μπορούσε να είναι καλή ιδέα στην περίπτωσή σας. Το κάθε άτομο διαφέρει από τα άλλα. Ένας διατροφολόγος μπορεί να σας συστήσει μία δίαιτα που θα βοηθήσει στην ικανοποίηση των συγκεκριμένων δικών σας αναγκών.

Πού μπορώ να αναζητήσω βοήθεια;

Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί, όπως εκείνοι που παρατίθενται πιο κάτω, οι οποίοι παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για όσους ζουν με τον καρκίνο.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

“ΕΥ ΖΩ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ”/ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΝΟΣΟefzo.gr
EUROPA DONNAeurdonna@otenet.gr
ΑΓΓΙΓΜΑ ΖΩΗΣagigmazois.gr
ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ/ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΑΣΤΟΥbreastcancerhellas.gr
ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ/ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΑΣΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣalmazoisthes.gr
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ/ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟsykafiar@otenet.gr
ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣhttps://www.bestrong.org.gr
ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ “ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ”oekk@otenet.gr
ΟΜΟΣΠΟΔΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΚΕ)info@sillogoskarkinopathon.gr
ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΙΑ “ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ”iliahtida.gr
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΥΓΓΕΚΤΟΜΗΘΕΝΤΩΝpan_syla@yahoo.gr
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ “Η ΠΙΣΤΗ”pisti.gr
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ “Η ΦΛΟΓΑ”floga@floga.org.gr
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ “Η ΛΑΜΨΗ”lampsi.org
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ & ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ “ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ”info@pnoi-agapis.gr
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΑΘΗΝΑΣkosvoud@otenet.gr
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ – ΗΜΑΘΙΑΣlibver.gr
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ23820 28075
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝskep.edessa@thita.gr
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ – ΦΙΛΩΝ – ΙΑΤΡΩΝ (Κ.Ε.Φ.Ι.)info@anticancerath.gr
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ (ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ)geoarapis@yahoo.com
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ “ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ”dynamipsixis@gmail.com
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ “ΠαραΜΕΝΟΝΤΑΣ ΖΩΗροι”paramenontaszoiroi@yahoo.gr
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ – ΠΙΕΡΙΑΣ “Η ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ”melinamak@yahoo.gr
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΚΙΛΚΙΣ “Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΟΣ”silkarkil@in.gr
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣfanidino@gmail.com
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣmairimermiga@yahoo.gr
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣwww.sillogoskarkinopathon.gr
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΝΙΓΡΙΤΑΣ23220 20322
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ25210 62260
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΣΕΡΡΩΝskarkserron@gmail.com
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ “ΙΑΣΩ”silogos-iaso.gr
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ “Η ΕΛΠΙΔΑ”elpida.org

Η παραπάνω λίστα υπάρχει στην σελίδα της Εταρίας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας

ONCO/Static_Content_lilly.gr_03/2022

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμόδιου επαγγελματία υγείας.