Στυτική Δυσλειτουργία
Η στυτική δυσλειτουργία αφορά κυρίως άντρες >40 ετών και σπανιότερα πιο νέους. Στην Ελλάδα οι άνδρες διαφόρων ηλικιών με το συγκεκριμένο πρόβλημα υπολογίζονται σε μισό περίπου εκατομμύριο. Όταν η στυτική δυσλειτουργία εμφανίζεται σε νεαρές ηλικίες συνήθως οφείλεται σε ψυχολογικά και όχι σε οργανικά αίτια. Η αντιμετώπισή της παλαιότερα περιοριζόταν μόνο σε επεμβατικές μεθόδους (επεμβάσεις ή ενδοπεϊκές ενέσεις), ενώ σήμερα αντιμετωπίζεται και φαρμακευτικά. Η νέα θεραπεία που εφαρμόζεται είναι τα κρουστικά κύματα. Όταν επισκεφθείς το γιατρό σου θα πρέπει να απαντήσεις με ειλικρίνεια σε κάθε ερώτηση που θα σου κάνει, καθώς εκεί θα βασιστεί για να σου δώσει τη σωστή θεραπεία. Πλέον είναι εύκολο να επανέλθει η ζωή σου σε φυσιολογικά επίπεδα. Η λύση στη στυτική δυσλειτουργία έχει όνομα και διάρκεια.
Στυτική δυσλειτουργία: όσα δεν ήξερες και θα ήθελες να μάθεις
Η στυτική δυσλειτουργία είναι η προσωρινή ή μόνιμη αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης
Η στυτική δυσλειτουργία είναι η προσωρινή ή μόνιμη αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης. Για να ολοκληρωθεί μία επιτυχημένη στύση συμμετέχουν στη διαδικασία τα νεύρα, οι μύες, οι ορμόνες και ο εγκέφαλος. Αν κάποιο από αυτά δεν λειτουργεί σωστά, η στυτική διαδικασία επηρεάζεται. Η επίτευξη στύσης, πέρα από οργανικούς, μπορεί να επηρεαστεί και από ψυχολογικούς παράγοντες.
Το άγχος αποτελεί έναν βασικό εχθρό της καλής στύσης. Ένα μεμονωμένο επεισόδιο στυτικής δυσλειτουργίας δε σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα και δεν θα πρέπει να σε ανησυχεί. Αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα. Αν, όμως, επαναλαμβάνεται συχνά ή γίνεται μόνιμο, τότε καλό θα ήταν να απευθυνθείς στο γιατρό σου. Αν δεν το αντιμετωπίσεις, το πρόβλημα θα επιμένει και ίσως σε οδηγήσει σε προβλήματα στη σχέση σου, αλλά και σε μειωμένη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.
Το πρώτο βήμα για να αναζητήσεις βοήθεια στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας είναι να την αναγνωρίσεις.
Μάλλον δε γνωρίζεις ότι…
Η Στυτική Δυσλειτουργία σήμερα είναι αντιμετωπίσιμη. Πλέον, υπάρχουν πολλές και εξελιγμένες μέθοδοι θεραπείας που μπορούν να σε οδηγήσουν ευκολότερα στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
… μόλις τις τελευταίες τρεις δεκαετίες μάθαμε πού οφείλεται η στυτική δυσλειτουργία, πόσο συχνά την αντιμετωπίζουν οι άνδρες, πώς εντοπίζεται και πώς αντιμετωπίζεται
…στη δεκαετία του ’80 η θεραπεία ήταν επεμβατική και περιελάμβανε πεϊκές προθέσεις και ενδοπεϊκές ενέσεις
…κανένας άλλος τομέας της ιατρικής δεν έχει εξελιχθεί τόσο γρήγορα ως προς τη διάγνωση της πάθησης, την καταγραφή των περιστατικών και την εφαρμογή θεραπειών.
Η Στυτική Δυσλειτουργία σήμερα είναι αντιμετωπίσιμη. Πλέον, υπάρχουν πολλές και εξελιγμένες μέθοδοι θεραπείας που μπορούν να σε οδηγήσουν ευκολότερα στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Στυτική Δυσλειτουργία: πότε το σύμπτωμα γίνεται πάθηση
Ένα μεμονωμένο περιστατικό στυτικής δυσλειτουργίας δεν αποτελεί απόδειξη της νόσου.
Ένα μεμονωμένο περιστατικό στυτικής δυσλειτουργίας δεν αποτελεί απόδειξη της νόσου. Αν, όμως, πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, τότε ίσως πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό, ώστε να εντοπιστούν τα αίτια και να ανευρεθεί η καλύτερη λύση.
Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να συγχέουμε τη στυτική με τη σεξουαλική δυσλειτουργία, η οποία αφορά σε μειωμένη ερωτική επιθυμία, προβλήματα οργασμού ή πρόωρης εκσπερμάτισης. Είναι μία συνήθης πάθηση, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Πώς γίνεται η διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας;
Η διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας γίνεται από τον ειδικό γιατρό (ουρολόγο/ανδρολόγο).
Η διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας γίνεται από τον ειδικό γιατρό (ουρολόγο/ανδρολόγο). Κατά την επίσκεψη ο γιατρός θα ζητήσει να λάβει πλήρες ιστορικό για τη σεξουαλική σου ζωή. Ο διάλογος αυτός πρέπει να είναι άμεσος και ειλικρινής, ώστε να μην ντρέπεσαι να εκμυστηρευτείς λεπτομέρειες για την προσωπική σου ζωή. Ό,τι σε ρωτήσει θα το χρειαστεί για να μπορέσει να βγάλει συμπεράσματα και να προτείνει την κατάλληλη για εσένα ιατρική θεραπεία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να απαντήσεις και να μοιραστείς μαζί του στοιχεία για τη ζωή σου και για τη σεξουαλική σου συμπεριφορά.
Άλλες βασικές εξετάσεις είναι ο αιματολογικός έλεγχος, ώστε να διαπιστωθεί αν πάσχεις από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα, διαβήτη ή κάποια άλλη πάθηση που μπορεί να επηρεάζει τη στύση σου και επίσης, ο πλήρης ουρολογικός έλεγχος.
Προετοιμασία για την εξέταση
Κάθε πληροφορία έχει σημασία! Ακόμη και κάποιο σύμπτωμα ή κάποιο δυσάρεστο συναίσθημα που βίωσες, θα πρέπει να το αναφέρεις στο γιατρό.
Λίγο πριν από την εξέταση και επειδή ο χρόνος που θα έχεις εκεί είναι περιορισμένος, καλό θα ήταν να κάνεις κάποια προετοιμασία, ώστε να είσαι έτοιμος και να μην χάσεις χρόνο ψάχνοντας να βρεις τι θα ρωτήσεις το γιατρό. Ρώτησέ τον εκ των προτέρων αν χρειάζεται να κάνεις κάποια ειδική προετοιμασία ή αν πρέπει να παρατηρήσεις κάτι συγκεκριμένο λίγες μέρες πριν την εξέταση. Για παράδειγμα, ίσως δεν θα πρέπει να φας πριν από τον αιματολογικό έλεγχο (όταν αυτός απαιτείται).
Σημαντικό είναι επίσης να τον ενημερώσεις για όλα τα φάρμακα, τα συμπληρώματα διατροφής ή τα σκευάσματα παντός είδους που έχεις λάβει τον τελευταίο καιρό.
Κάθε πληροφορία έχει σημασία. Ακόμη και κάποιο σύμπτωμα ή κάποιο δυσάρεστο συναίσθημα που βίωσες, θα πρέπει να το αναφέρεις στο γιατρό. Αν μπορείς, πάρε μαζί σου στο ραντεβού με το γιατρό και τη σύντροφό σου. Ίσως εκείνη θυμηθεί κάτι που εσένα λόγω άγχους σου διαφεύγει εκείνη τη στιγμή.
Συχνότητα εμφάνισης της στυτικής δυσλειτουργίας σε νέους ανθρώπους
Η στυτική δυσλειτουργία τείνει να εμφανίζεται συχνότερα σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Η στυτική δυσλειτουργία, ενώ τείνει να εμφανίζεται συχνότερα σε μεγαλύτερες ηλικίες, ένα μεγάλο ποσοστό νεαρών ανδρών έχει έρθει αντιμέτωπο ήδη με αυτήν (περίπου 1 στους 20 πριν την ηλικία των 40 ετών). Όταν εμφανίζεται σε νέους συνήθως δεν οφείλεται σε οργανικά, αλλά σε ψυχολογικά αίτια. Σε πολλές περιπτώσεις, η ΣΔ αποτελεί μεμονωμένο γεγονός. Οι νεότεροι άντρες το αντιμετωπίζουν πιο συχνά με την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής ή όταν αλλάζουν συντρόφους.
Αυτό το μεμονωμένο γεγονός ίσως πυροδοτήσει περισσότερο άγχος την επόμενη φορά και αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μία άτυχη στιγμή, κατά την οποία ο άντρας δεν ανταποκρίνεται και πάλι, προκαλώντας έναν φαύλο κύκλο. Αυτό συνήθως ορίζεται ως άγχος επίδοσης.
Αν έχεις παρουσιάσει κι εσύ κάποια δυσλειτουργία στύσης, σκέψου ότι το οφείλεις στον εαυτό σου να μιλήσεις γι’ αυτό με έναν ειδικό και να αναζητήσεις θεραπεία.
Πλέον, είναι πολύ εύκολο να επαναφέρεις τη σεξουαλική σου ζωή στα φυσιολογική της προηγούμενη κατάσταση. Η λύση στην πάθησή σου έχει όνομα και διάρκεια. Αρκεί μόνο να απευθυνθείς στους ειδικούς και να συμμορφωθείς με τη θεραπεία.
Αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας
Η θεραπεία που θα σου χορηγήσει ο γιατρός θα εξαρτηθεί και από το βαθμό της στυτικής δυσλειτουργίας.
Η θεραπεία που θα σου χορηγήσει ο γιατρός θα εξαρτηθεί και από το βαθμό της στυτικής δυσλειτουργίας. Από το 1998 και μετά είναι διαθέσιμα φαρμακευτικά σκευάσματα για χορήγηση από το στόμα.
Εφόσον διαπιστωθεί ότι η ΣΔ οφείλεται σε (ή και) ψυχολογικά αίτια, ενδείκνυται η παραπομπή σε σεξολόγο ή ειδικό ψυχολόγο υγείας, ώστε να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία.
Πρόληψη της στυτικής δυσλειτουργίας
Η σωστή διατροφή και η συστηματική άσκηση είναι οι σημαντικότεροι προληπτικοί παράγοντες της στυτικής δυσλειτουργίας.
Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της ΣΔ είναι ο υγιεινός τρόπος ζωής, επιλέγοντας τη σωστή για σένα άσκηση και διατροφή.
Αυτές είναι μερικές συμβουλές που θα πρέπει να ακολουθήσεις:
- Συμβουλέψου κάποιον ειδικό για να αντιμετωπίσεις το διαβήτη σου, τα καρδιαγγειακά προβλήματα και άλλα χρόνια νοσήματα που πιθανόν έχεις.
- Μην αμελείς τον τακτικό προληπτικό σου έλεγχο και τις απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία κ.ά.).
- Υιοθέτησε πιο υγιεινές συνήθειες (κόψε το κάπνισμα, περιόρισε το αλκοόλ και τις καταχρήσεις).
- Κάνε γυμναστική τακτικά.
- Αν νιώθεις άγχος ή έχεις συμπτώματα κατάθλιψης, συμβουλέψου τον ειδικό και αντιμετώπισε τα συμπτώματα.
- Προσπάθησε να μειώσεις το καθημερινό στρες.
Αν τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις στη σχέση με τη σύντροφό σου τα νιώθεις αξεπέραστα, ζήτα βοήθεια από κάποιον σύμβουλο ή ψυχολόγο. Να θυμάσαι ότι η επικοινωνία ανάμεσα σε ένα ζευγάρι είναι πολύ σημαντική.
Συχνές απορίες και ερωτήσεις
Τι επιπτώσεις έχει η στυτική δυσλειτουργία στην ψυχολογία μου;
Η ΣΔ δεν επηρεάζει μόνο την σωματική υγεία σου, αλλά και την ψυχική. Αν η ΣΔ συνεχίζεται και δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως θα έρθεις αντιμέτωπος με προβλήματα στη σχέση σου με τη σύντροφό σου. Η σεξουαλική σας ζωή θα επηρεαστεί και δεν θα είναι πλέον ικανοποιητική για κανέναν από τους δυο σας. Επιπλέον, είναι πιθανό να έχεις περισσότερο άγχος και να νιώθεις ντροπή ή χαμηλή αυτοεκτίμηση. Γι’ αυτό θα πρέπει να αναζητήσεις βοήθεια και να βρεις τη θεραπεία που χρειάζεται, ώστε να επιστρέψεις στη φυσιολογική ερωτική σου ζωή.
Τι θα με ρωτήσει ο γιατρός όταν τον επισκεφθώ;
Ο διάλογος με το γιατρό θα πρέπει να είναι άμεσος, ειλικρινής και χωρίς περιστροφές. Ο γιατρός θα χρειαστεί αρκετές πληροφορίες, ώστε να μπορέσει να προτείνει την κατάλληλη για εσένα ιατρική θεραπεία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην ντρέπεσαι να απαντήσεις και να μοιραστείς μαζί του λεπτομέρειες για τη ζωή σου και για τη σεξουαλική σου συμπεριφορά και προτίμηση.
Ο γιατρός σου είναι υποχρεωμένος να λάβει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό (προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις, λήψη φαρμάκων και κάποια χρόνια πάθηση που έχεις, καταχρήσεις). Θα ζητήσει, επίσης, να μάθει αν έχεις πρόωρη εκσπερμάτιση, απώλεια ερωτικής επιθυμίας, αν η στύση σου κατά τον αυνανισμό είναι επιτυχής, αν η σύντροφός σου αντιμετωπίζει σεξουαλικά προβλήματα, πότε ξεκίνησαν τα πρώτα συμπτώματα δυσλειτουργίας, αν έχεις ήδη λάβει κάποια θεραπεία στο παρελθόν ή αν έχεις παρατηρήσει πότε επιδεινώνεται η στυτική δυσλειτουργία.
Το παθαίνουν συχνά οι άνδρες;
Οι περισσότεροι άνδρες που αντιμετωπίζουν στυτική δυσλειτουργία δεν απευθύνονται σε γιατρό. Το ίδιο φαινόμενο παρουσιάζεται παγκοσμίως, καθώς πολλοί είναι αυτοί που εξακολουθούν να ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό και να αναζητήσουν βοήθεια. Φαίνεται μάλιστα, πως οι νεαρότεροι σε ηλικία άνδρες δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο, ίσως επειδή επικρατεί η (λανθασμένη) αντίληψη ότι η πάθηση αυτή εμφανίζεται μόνο σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων, στη χώρα μας η ΣΔ υπολογίζεται ότι αφορά περίπου μισό εκατομμύριο άνδρες διαφόρων ηλικιών.Έχει, ωστόσο, παρατηρηθεί ότι μετά την ηλικία των 40 ετών απαντάται συχνότερα.
Ποιο είναι το μυστικό για να πετύχει η θεραπεία;
Η στυτική δυσλειτουργία είτε οφείλεται σε οργανικά είτε σε ψυχολογικά αίτια μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σου και να προκαλέσει προβλήματα στην ψυχολογία και στη σχέση σου. Με ποιους τρόπους μπορείς να πετύχεις το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα στην θεραπεία σου;
- Μην υποθέτεις αυθαίρετα ότι το πρόβλημα θα είναι μόνιμο. Το πιο πιθανό είναι ότι πρόκειται για μια περιστασιακή δυσλειτουργία, η οποία σύντομα και με τα κατάλληλα μέσα θα διορθωθεί. Μην σε παίρνει από κάτω και μην επιβαρύνεις τον εαυτό σου με επιπλέον άγχος.
- Μην αφήνεις τη σύντροφό σου έξω από αυτό. Μπορεί να βγάλει λανθασμένα το συμπέρασμα ότι δεν σε ελκύει πλέον ερωτικά. Μίλησε μαζί της για τις αγωνίες και τις σκέψεις σου με ειλικρίνεια. Η θεραπεία επιτυγχάνεται ευκολότερα όταν συμμετέχουν και οι δύο σύντροφοι.
- Μην υποτιμάς το άγχος και τη βαρύτητα που έχει στην ψυχοσύνθεσή σου και στις λειτουργίες του οργανισμού σου. Το σώμα μας λειτουργεί σαν σύνολο. Απευθύνσου σε έναν ειδικό και διώξε το άγχος αν νιώθεις ότι σε επιβαρύνει.
Πηγές Αναφοράς
- Ιστοσελίδα Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ)
- Mayo Clinic website
Last accessed June 2022
Στυτική Δυσλειτουργία_CIA 2017
Άλλες Θεραπευτικές Κατηγoρίες
Βιβλιοθήκη Επιστημόνων Υγείας
Συνδεθείτε
Κάνετε login για να αποκτήσετε πρόσβαση σε παρουσιάσεις, επιστημονικές εκδηλώσεις, έντυπα, επιστημονικές μελέτες, video, υλικά για τους ασθενείς και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για τα προϊόντα μας.