Ρευματοειδής Αρθρίτιδα

Με μια ματιά

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση και εξελικτική νόσος, η οποία προσβάλλει τις αρθρώσεις, αλλά όχι σπάνια και διάφορα άλλα όργανα, αποτελώντας το  συχνότερο φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα. Προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας 35-55 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, ακόμη και σε παιδιά.

Βασικό χαρακτηριστικό της αποτελεί το μοτίβο εξάρσεων – υφέσεων. Με λίγα λόγια, υπάρχουν περίοδοι κατά τις οποίες τα συμπτώματα παρουσιάζουν επιδείνωση (οι λεγόμενες «εξάρσεις»), καθώς και περίοδοι κατά τις οποίες τα συμπτώματα εκδηλώνονται με ηπιότερη μορφή (οι λεγόμενες «υφέσεις»). Παρόλο που οι εξάρσεις είναι δύσκολο να προβλεφθούν, με την κατάλληλη θεραπεία είναι δυνατόν να ελεγχθεί η συχνότητά τους και να ελαχιστοποιηθούν.

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα αποτελεί την πιο κοινή μορφή αυτοάνοσης αρθρίτιδας, με 1,5 εκατομμύριο άτομα να νοσούν μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ευρώπη εκτιμάται ότι οι ασθενείς υπερβαίνουν τα 2,9 εκατομμύρια.

Περίπου το 75% των ασθενών με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα είναι γυναίκες. Στην πραγματικότητα, ποσοστό 1% των γυναικών ενδέχεται να εμφανίσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, παρουσιάζοντας τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο, συγκριτικά με τους άνδρες.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Λέγοντας ότι η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, σημαίνει ότι, ενώ το ανοσοποιητικό σύστημα φυσιολογικά επιτίθεται σε «εισβολείς» στο σώμα μας (π.χ. σε βακτήρια και ιούς) εξαπολύοντας αντισώματα, στην περίπτωση της συγκεκριμένης νόσου το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα στέλνει αντισώματα, τα οποία επιτίθενται στους ιστούς που περιβάλλουν τις αρθρώσεις. Έτσι, αυξάνεται η ποσότητα του υγρού που υπάρχει στις αρθρώσεις και δημιουργείται φλεγμονή που καταστρέφει προοδευτικά τους χόνδρους των οστών, τους τένοντες και τους συνδέσμους.

Είναι, επομένως, κρίσιμης σημασίας η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας.

Παρόλο που δεν είναι ξεκάθαρη η αιτία που πυροδοτεί την εκδήλωση της εν λόγω νόσου, υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισής της. Τέτοιοι παράγοντες κινδύνου είναι μεταξύ άλλων:

  • Τα γονίδια: Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε μέλη της ίδιας οικογένειας, αν και ο κίνδυνος κληρονομικότητας θεωρείται χαμηλός.
  • Οι ορμόνες: Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα είναι συχνότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στις επιδράσεις των οιστρογόνων.
  • Το κάπνισμα: Έρευνες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Συνήθως αναπτύσσονται σταδιακά, σε διάστημα αρκετών εβδομάδων. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η εξέλιξή τους μπορεί να είναι ραγδαία, μέσα σε μερικές μόνο ημέρες.

Κύρια συμπτώματα της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας αποτελούν ο πόνος στις αρθρώσεις, το πρήξιμο και η δυσκαμψία. Είναι πιθανό, όμως, να προκαλέσει γενικότερα συμπτώματα και φλεγμονή και σε άλλα μέρη του σώματος. Ειδικότερα:

  • Συμπτώματα που επηρεάζουν τις αρθρώσεις

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε οποιαδήποτε περιφερική άρθρωση του σώματος, με τις μικρές αρθρώσεις στα χέρια και τα πόδια να είναι συχνά εκείνες που επηρεάζονται πρώτες. Συνήθως προσβάλλει τις αρθρώσεις συμμετρικά, δηλαδή και στις δύο πλευρές του σώματος ταυτόχρονα, στον ίδιο βαθμό.

Οι αρθρώσεις που επηρεάζονται παρουσιάζουν πόνο και δυσκαμψία, με τα συμπτώματα αυτά να είναι εντονότερα το πρωί ή μετά από μια περίοδο αδράνειας.

Επίσης, στις αρθρώσεις παρουσιάζεται και φλεγμονή, η οποία μπορεί να προκαλέσει οίδημα και ερυθρότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, είναι πιθανό να αναπτυχθούν ισχυρά οιδήματα, τα λεγόμενα «ρευματοειδή οζίδια», τα οποία μπορούν επίσης να αναπτυχθούν κάτω από το δέρμα, γύρω από τις προσβεβλημένες αρθρώσεις.

  • Πρόσθετα συμπτώματα

Ορισμένοι ασθενείς, πέρα από τα συμπτώματα στις αρθρώσεις, μπορεί να εμφανίσουν και γενικότερα συμπτώματα, όπως κόπωση και έλλειψη ενέργειας, πυρετό, εφίδρωση, μειωμένη όρεξη και απώλεια βάρους.

Υπάρχουν, δε, περιπτώσεις, κατά τις οποίες η φλεγμονή εξαιτίας της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και σε άλλα σημεία του σώματος πέραν των αρθρώσεων, όπως ξηροφθαλμία, αλλά και πόνο στο στήθος, εάν επηρεάζονται η καρδιά ή οι πνεύμονες.

Οι επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των ασθενών

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει πολλές και διαφορετικές πτυχές της ζωής των ασθενών – την κοινωνική, την επαγγελματική, την προσωπική, αλλά την ψυχολογική.

Καθώς η νόσος οδηγεί σε μειωμένη κινητικότητα και γενική κόπωση, καταλήγει να δυσχεραίνει σημαντικά την καθημερινή ζωή των πασχόντων. Κι αυτό, διότι καθιστά όλο και πιο δύσκολες ακόμη και τις πιο απλές δραστηριότητες, όπως το να πληκτρολογείς στον υπολογιστή, το να ανεβαίνεις σκαλοπάτια, να προετοιμάζεις ένα γεύμα, να ανοίγεις συσκευασίες φαγητού, να σκύβεις για να σηκώσεις κάτι από το πάτωμα, ακόμα και το να σηκωθείς από την καρέκλα.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν τη ζωή με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα ιδιαίτερα απαιτητική και στρεσογόνα, καθώς οι εξάρσεις και οι υφέσεις της είναι απρόβλεπτες, όπως και γενικότερα η ίδια η εξέλιξη της νόσου. Ως αποτέλεσμα, επηρεάζεται σημαντικά και η ψυχολογία των ασθενών.

Επιπλέον, όπως είναι αναμενόμενο, οι σκέψεις ενός ασθενούς για την εικόνα που παρουσιάζει, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την αυτοπεποίθησή του και, κατ’ επέκταση, τις διαπροσωπικές του σχέσεις και τη σεξουαλική του ζωή.

Πώς διαγιγνώσκεται η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα;

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξέταση, η οποία να πραγματοποιείται αποκλειστικά για τη διάγνωση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας. Ο Ρευματολόγος θα λάβει το ιστορικό του ασθενούς, θα αναγνωρίσει τα συμπτώματα και θα προχωρήσει στον ενδεδειγμένο κλινικό έλεγχο, ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Εξετάσεις αίματος για φλεγμονή.
  • Εξετάσεις αίματος για αντισώματα. Οι εξετάσεις για τον Ρευματοειδή Παράγοντα, αλλά και για την ανίχνευση κάποιων πρωτεϊνών που λέγονται αντικιτρουλινικά αντισώματα (anti-CCP), μπορεί να βοηθήσουν στη διάγνωση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας. Ωστόσο, τα παραπάνω ενδέχεται να υπάρχουν και σε υγιείς ασθενείς ή και σε κάποιους που πάσχουν από άλλα νοσήματα.
  • Ακτινογραφίες για να διαπιστωθεί αν η ασθένεια έχει προκαλέσει βλάβη στις αρθρώσεις. Οι αλλαγές στα πρώτα στάδια της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας είναι σπάνιες.

Η διάγνωση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας μπορεί να είναι δύσκολη και συχνά απαιτεί χρόνο, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνα άλλων μορφών αρθρίτιδας ή να είναι αρκετά ήπια στα πρώτα στάδια της νόσου. Είναι, δε, πιθανό μερικές ιογενείς λοιμώξεις να προκαλέσουν συμπτώματα, τα οποία λανθασμένα να εκληφθούν ως Ρευματοειδής Αρθρίτιδα.

Τα πρώτα «καμπανάκια»

Τα πρώιμα «σημάδια» της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας αποτελούν συχνά ένα στοιχείο-κλειδί στη μετέπειτα πορεία της ασθένειας, καθώς όσο πιο γρήγορα εντοπιστούν, τόσο πιο έγκαιρη θα είναι η διάγνωση, αλλά και πιο σωστή και ουσιαστική η θεραπευτική παρέμβαση.

Τι είναι αυτό, όμως, που θα πρέπει να υποψιάσει κάποιον ότι ίσως πάσχει από Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, οδηγώντας τον στον Ρευματολόγο;

Τα πρώιμα αυτά «σημάδια» μπορεί να αφορούν αφ’ ενός στο πώς αισθάνεται γενικώς ο ασθενής, αφ’ ετέρου στις αρθρώσεις του:

  • Κόπωση. Το άτομο μπορεί να αισθάνεται συνεχώς κουρασμένο, με πεσμένη ενέργεια, γεγονός που μπορεί να το οδηγεί σταδιακά ακόμα και στην κατάθλιψη.
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους, η οποία ενδεχομένως να αποτελεί έμμεση επίδραση της φλεγμονής.
  • Ελαφρύς πυρετός που επιμένει, ο οποίος εμφανίζεται συνήθως συνδυαστικά με την κόπωση.
  • Εμφάνιση ακαμψίας στις αρθρώσεις, η οποία μπορεί αρχικά να εμφανιστεί σε μία ή δύο μικρές αρθρώσεις, συνήθως στα δάκτυλα.
  • Γενικότερο αίσθημα δυσκαμψίας στο σώμα, ιδιαίτερα το πρωί.
  • Αυξημένη ευαισθησία στις αρθρώσεις.
  • Πόνος στις αρθρώσεις, κυρίως στα δάκτυλα, στους καρπούς και στα πόδια.
  • Οίδημα στις αρθρώσεις. Οι πρησμένες αρθρώσεις στα χέρια και τα πόδια συνήθως συνοδεύονται και από μια αίσθηση θερμότητας.
  • Κοκκίνισμα στις αρθρώσεις, κυρίως μετά από άσκηση πίεσης στα σημεία.
  • Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια και στα πόδια.
  • Συμμετρία στις προσβεβλημένες αρθρώσεις. Με λίγα λόγια, ο πόνος, η δυσκαμψία και το οίδημα στις αρθρώσεις εμφανίζονται ταυτόχρονα και στις δύο πλευρές του σώματος.

Οι επιπλοκές

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης και άλλων παθήσεων, ειδικά εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα. Ποιες επιπλοκές μπορεί να παρουσιάσει η νόσος;

  • Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Πρόκειται για μια κοινή πάθηση σε άτομα με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα. Προκαλείται από συμπίεση του νεύρου που ελέγχει την αίσθηση και την κίνηση στα χέρια, έχοντας συμπτώματα, όπως πόνο, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα στον αντίχειρα, στα δάκτυλα και σε μέρος του χεριού.
  • Γενικευμένη φλεγμονή. Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη φλεγμονής και σε άλλα μέρη του σώματος:

    – Στους πνεύμονες: Η φλεγμονή των πνευμόνων μπορεί να οδηγήσει σε πλευρίτιδα ή πνευμονική ίνωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος, επίμονο βήχα και δύσπνοια.

    – Στην καρδιά: Η φλεγμονή του ιστού γύρω από την καρδιά μπορεί να οδηγήσει σε περικαρδίτιδα, η οποία προκαλεί πόνο στο στήθος.

    – Στα μάτια: Η φλεγμονή των ματιών μπορεί να προκαλέσει σκληρίτιδα με ερυθρότητα και πόνο στα μάτια ή σύνδρομο Sjögren, μια συστηματική αυτοάνοση πάθηση που μεταξύ άλλων προκαλεί ξηροφθαλμία.

    – Στα αιμοφόρα αγγεία: Η φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων, γνωστή ως αγγειίτιδα, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών. Όσο μεγαλύτερο είναι το αγγείο που προσβάλλεται, τόσο μεγαλύτερη είναι και η βλάβη που προκαλεί η αγγειίτιδα στον οργανισμό.

Ωστόσο, αν εφαρμοστεί έγκαιρα η θεραπεία, η φλεγμονή σε άλλα μέρη του σώματος από Ρευματοειδή Αρθρίτιδα είναι λιγότερο πιθανή.

  • Βλάβη στις αρθρώσεις. Εάν η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα δεν αντιμετωπιστεί νωρίς ή δεν ελεγχθεί κατάλληλα, η φλεγμονή στις αρθρώσεις μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική και μόνιμη βλάβη στις αρθρώσεις, αρθρικές παραμορφώσεις και φυσικά διαταραχές στην κινητικότητα.
  • Καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι πάσχοντες από Ρευματοειδή Αρθρίτιδα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών καρδιαγγειακών παθήσεων όπως καρδιακή προσβολή και καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ επιπλέον έχουν περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου. Μπορεί κανείς να μειώσει τον κίνδυνο, εάν η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα διαγνωστεί εγκαίρως και ο ασθενής λάβει την κατάλληλη θεραπεία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται η συνεργασία του Ρευματολόγου με τον Καρδιολόγο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ραντεβού στον ρευματολόγο

Πηγαίνοντας στον ρευματολόγο, είναι καλό ο ασθενής να έχει υπ’ όψιν του ότι όσο περισσότερες πληροφορίες δώσει στον ειδικό σχετικά με την κατάστασή του, τόσο περισσότερο θα τον βοηθήσει να αποφασίσει την καλύτερη θεραπεία γι’ αυτόν. Γι’ αυτό, πηγαίνοντας στον ρευματολόγο, είναι σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι κατάλληλα:

  • Ετοιμάζουμε μια λίστα με ερωτήσεις. Είναι σημαντικό να απαντήσουμε με ειλικρίνεια σε όλες τις ερωτήσεις που μας κάνει ο γιατρός. Όπως επίσης να κάνουμε κι εμείς ερωτήσεις, όπως:

    – Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας μου;

    – Πόσο σύντομα πρέπει να ξεκινήσω τη θεραπεία;

    – Τι θα μπορούσε να συμβεί, εάν η ασθένειά μου επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου;

  • Έχουμε μαζί τη λίστα με τα φάρμακα που λαμβάνουμε. Ενημερώνουμε τον γιατρό για τυχόν συνταγογραφούμενα ή μη φάρμακα, βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής που παίρνουμε.
  • Ενημερώνουμε τον ρευματολόγο για το πλήρες ιατρικό μας ιστορικό, καθώς και για τυχόν μέλη της οικογένειας που πάσχουν από Ρευματοειδή Αρθρίτιδα.
  • Συζητάμε για τις θεραπευτικές επιλογές και για το ποια θεραπεία είναι κατάλληλη για εμάς.
  • Θέτουμε σαφείς στόχους που θα θέλαμε να επιτύχουμε από τη θεραπεία της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας. Κάθε στόχος που πετυχαίνουμε μπορεί να μας βοηθήσει να παραμείνουμε αισιόδοξοι καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας, ενώ συμβάλλουν σημαντικά και στη συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή που θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Τέτοιοι στόχοι είναι: «Θέλω να μπορώ να κρατάω τα εγγόνια μου χωρίς να φοβάμαι» ή «Θέλω να μπορώ να μαγειρεύω το αγαπημένο φαγητό της οικογένειάς μου».
  • Ενημερώνουμε τον γιατρό για την κατάστασή μας, δίνοντάς του πρακτικές πληροφορίες:

    – Οι αρθρώσεις μας είναι δύσκαμπτες το πρωί; Πόσο διαρκεί αυτή η δυσκαμψία;

    – Ποιες αρθρώσεις μας ενοχλούν περισσότερο;

    – Υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις που επιδεινώνουν τα συμπτώματά μας;

    – Έχουμε άλλα συμπτώματα, εκτός από πόνο στις αρθρώσεις, στους μυς ή στα οστά;

  • Συζητάμε με τον γιατρό για τα συναισθήματά μας. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς όταν συζητάμε με τον γιατρό για το πώς η ασθένεια μας επηρεάζει τόσο σωματικά, όσο και συναισθηματικά. Όσο πιο ανοιχτοί και ειλικρινείς είμαστε, τόσο περισσότερο θα μπορέσει και εκείνος να μας βοηθήσει.

Θεραπεία

Οι θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας έχουν βελτιωθεί τα τελευταία 30 χρόνια. Οριστική θεραπεία της νόσου δεν υπάρχει, ωστόσο υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές αγωγές που παρέχουν στους περισσότερους ασθενείς καλή ή εξαιρετική ανακούφιση των συμπτωμάτων, επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν να έχουν μία φυσιολογική καθημερινότητα. Ιδιαίτερα αν οι ασθενείς διαγνωστούν νωρίς, η διαχείριση της νόσου καθίσταται πολύ πιο αποτελεσματική. Όταν, δε, οι ασθενείς ακολουθούν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και ελέγχουν τα συμπτώματά τους, η ασθένεια παραμένει σε «ύφεση».

Στόχος της θεραπείας είναι η μείωση του πόνου και του οιδήματος των αρθρώσεων, η επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου, καθώς και η υποστήριξη των ασθενών, ώστε να διευκολύνονται στην εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων τους. Η άμεση έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής συμβάλλει σημαντικά στην αποτροπή βλαβών στις αρθρώσεις.

Εκτός από τα φάρμακα που στοχεύουν στον έλεγχο της εξέλιξης της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας, ενδέχεται οι πάσχοντες να χρειαστεί να λάβουν αγωγή ειδικά για την ανακούφιση του πόνου.

Οι θεραπευτικές επιλογές

Τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις στη φαρμακευτική αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι μεγάλες. Πλέον υπάρχει πληθώρα φαρμάκων που στόχο έχουν τον έλεγχο της νόσου, την αποτροπή της επιδείνωσης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης περαιτέρω προβλημάτων. Οι διαθέσιμες αγωγές εντάσσονται σε 3 βασικές κατηγορίες, τα κλασικά αντιρρευματικά φάρμακα που συνήθως χορηγούνται στους ασθενείς στα αρχικά στάδια της θεραπείας, τους βιολογικούς παράγοντες και τους αναστολείς JAK.

  • Αγωγή για ανακούφιση του πόνου

Εκτός από τα φάρμακα που στοχεύουν στον έλεγχο της εξέλιξης της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας, ενδέχεται οι πάσχοντες να χρειαστεί να λάβουν αγωγή ειδικά για την ανακούφιση του πόνου κατόπιν συνεννόησης με τον θεράποντα ιατρό τους.

  • Υποστηρικτικές θεραπείες

Προκειμένου να ανακουφιστεί ο ασθενής από τα συμπτώματα της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας, ο γιατρός μπορεί να προτείνει και μη φαρμακευτικές οδούς:

  1. Φυσικοθεραπεία. Ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει τον πάσχοντα να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση, τη μυϊκή του δύναμη και την ευλυγισία των αρθρώσεών του. Μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου, εφαρμόζοντας θερμότητα ή πάγο, ή και διαδερμική ηλεκτρική διέγερση των νεύρων.
  2. Εργοθεραπεία. Εάν η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα προκαλεί προβλήματα στην εκτέλεση καθημερινών εργασιών, ένας επαγγελματίας εργοθεραπευτής μπορεί να παράσχει εκπαίδευση και συμβουλές που θα βοηθήσουν τον ασθενή να προστατεύσει τις αρθρώσεις του. Μπορεί, επίσης, να προτείνει τη χρήση νάρθηκα ή συσκευών που μπορούν να βοηθήσουν στην καθημερινότητα, όπως π.χ. στο άνοιγμα βάζων.
  3. Ποδιατρική. Ένας ποδίατρος θα παράσχει συμβουλές σχετικά με τρόπους υποστήριξης των αρθρώσεων ή τον κατάλληλο τύπο παπουτσιών, τα οποία μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο.
  4. Χειρουργική επέμβαση. Μερικές φορές, παρά τη λήψη φαρμάκων, η βλάβη στις αρθρώσεις μπορεί να εξακολουθήσει να υφίσταται. Στην περίπτωση αυτή, ενδεχομένως να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Είναι πιθανό, επίσης, να συνιστάται χειρουργική επέμβαση είτε για μείωση του πόνου, είτε για αποκατάσταση τυχόν παραμορφώσεων.
  5. Συμπληρωματικές θεραπείες. Πολλοί ασθενείς δοκιμάζουν συμπληρωματικές θεραπείες, όπως ο βελονισμός και η χειροπρακτική. Αν και ορισμένοι μπορεί να βιώσουν βραχυπρόθεσμα οφέλη, τα στοιχεία περί μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας των θεραπειών αυτών είναι περιορισμένα.

Η σημασία της συμμόρφωσης στη θεραπεία

Είναι σημαντικό ο ασθενής να λαμβάνει τα φάρμακά του βάσει των οδηγιών του θεράποντα γιατρού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μη λήψη ή η λανθασμένη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις της νόσου, αλλά και γενικότερη επιδείνωση της υγείας του ασθενή.

Επιπλέον, αν δεν υπάρχει συμμόρφωση στη θεραπεία, ο γιατρός ενδέχεται να δυσκολευτεί να αξιολογήσει εάν η αγωγή που πρότεινε όντως είναι η ενδεδειγμένη για τον συγκεκριμένο ασθενή.

Tips για να μείνουμε συνεπείς στην αγωγή μας

  • Δημιουργούμε μια λίστα ελέγχου όλων των φαρμάκων μας, με την ώρα και ημέρα που πρέπει να τα παίρνουμε. Τοποθετούμε αυτή τη λίστα σε εμφανές σημείο και βάζουμε ένα τικ κάθε φορά που παίρνουμε το φάρμακο.
  • Φυλάσσουμε τα φάρμακά μας σε σημείο όπου είναι βέβαιο ότι θα τα δούμε. Για παράδειγμα, εάν παίρνουμε ένα χάπι με το πρωινό, τα βάζουμε πάνω στο τραπέζι της κουζίνας.
  • Εναλλακτικά, βάζουμε ένα σημείωμα υπενθύμισης σε εμφανές σημείο.
  • Αγοράζουμε έναν «οργανωτή χαπιών», ένα ειδικό κουτάκι που θα μας υπενθυμίζει πιο φάρμακο πήραμε και πιο όχι κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Ρυθμίζουμε μια υπενθύμιση στο ρολόι, στο κινητό τηλέφωνο ή στον υπολογιστή.
  • Ζητάμε από τους οικείους μας, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό, να μας υπενθυμίζουν πότε είναι η ώρα για το φάρμακό μας.

Ζώντας με τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα

Όταν κανείς ζει με μια νόσο όπως η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, είναι σημαντικό να βρει τρόπους που θα τον βοηθήσουν να τη διαχειριστεί καλύτερα μέσα στην καθημερινότητα. Καλό είναι, λοιπόν, να έχουμε υπ’ όψιν μας τα εξής:

  • Φαρμακευτική αγωγή. Είναι απαραίτητο να παίρνουμε το φάρμακό μας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Ακόμη και αν σύντομα αρχίσουμε να αισθανόμαστε καλύτερα, δεν θα πρέπει να αλλάζουμε ή να διακόπτουμε την αγωγή χωρίς την σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.
  • Τακτικές αναθεωρήσεις της θεραπείας. Καθώς η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι χρόνια νόσος, καλό είναι να βρισκόμαστε σε σταθερή επαφή με τον γιατρό μας, ώστε να μπορεί να ελέγχει εάν η θεραπεία μας αποδίδει.
  • Ξεκούραση. Είναι σημαντικό μεν να είμαστε σωματικά δραστήριοι, αλλά και να φροντίζουμε να ξεκουραζόμαστε τακτικά. Σε γενικές γραμμές, η ανάπαυση είναι χρήσιμη όταν παρατηρείται φλεγμονή σε μια άρθρωση ή όταν αισθανόμαστε κουρασμένοι. Η περαιτέρω καταπόνηση σε πρησμένες και ευαίσθητες αρθρώσεις μπορεί να αυξήσει τον πόνο και τη φλεγμονή.
  • Διαχείριση του στρες. Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Επομένως, είναι σημαντικό να βρούμε μεθόδους που θα μας βοηθήσουν να το διαχειριστούμε.
  • Θεραπείες στο σπίτι. Η τοποθέτηση θερμοφόρας ή μιας σακούλας με πάγο για 10 έως 20 λεπτά, πιθανά μπορούν να βοηθήσουν σε περιοχές που πονούν.
  • Δίκτυο υποστήριξης. Η οικογένεια και οι φίλοι μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ζωής μας, σε πρακτικό, αλλά και σε συναισθηματικό επίπεδο. Καλό είναι να τους ενημερώσουμε για το πώς μπορούν να μας βοηθήσουν με συγκεκριμένες εργασίες, ειδικά κατά τη διάρκεια των εξάρσεων της νόσου. Μπορούμε, επίσης, να μοιραστούμε μαζί τους τυχόν προβληματισμούς μας.
  • Εμβολιασμός. Εάν πάσχουμε από ρευματοειδή αρθρίτιδα, είναι πιθανό ο γιατρός να μας συμβουλεύσει να κάνουμε το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, ενδεχομένως και εκείνο του πνευμονιόκοκκου.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Οι άνθρωποι που ζουν με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα εξακολουθούν να θέλουν να ανταποκρίνονται μόνοι τους στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Προς αυτή την κατεύθυνση, εξαιρετικά βοηθητική αποδεικνύεται η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών στην καθημερινότητά τους: Η καθιέρωση μιας ισορροπημένης διατροφής, ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος, καθώς και η τακτική άσκηση, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής, καθιστώντας τους πιο δραστήριους και ανεξάρτητους:

  • Διατροφή

Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι η συνολική διατροφή μας είναι υγιεινή και ισορροπημένη. Συνιστάται η μεσογειακή διατροφή, η οποία βασίζεται σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, φασόλια, δημητριακά, λιπαρά ψάρια (με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα) και ελαιόλαδο. Η κατανάλωση των τροφών αυτών έχει φανεί ότι μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας.

Αντιθέτως, καλό είναι να αποφεύγουμε τη ζάχαρη, τα κορεσμένα λιπαρά, τα τρανς λιπαρά, τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες και τη γλουτένη.

  • Ύπνος

Έρευνες συσχετίζουν τη Ρευματοειδή αρθρίτιδα με τα προβλήματα ύπνου. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα και προβλήματα ύπνου είχαν υψηλότερη ευαισθησία στον πόνο. Αυτό σημαίνει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το νευρικό σύστημα «υπαγορεύει» στο σώμα πώς να αντιλαμβάνεται τον πόνο.

Επιπλέον, οι ενήλικες γενικότερα ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμών, όταν δεν κοιμούνται ικανοποιητικά, ενώ παράλληλα ο μη επαρκής ύπνος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να επουλώνει πληγές και τραύματα.

Συμπερασματικά, τα προβλήματα του ύπνου μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία στον πόνο, τη δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, τα επίπεδα του στρες και, συνεπώς, να επηρεάσουν σημαντικά την ψυχική υγεία του ασθενή.

Κατά μέσο όρο, οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7 έως 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, προκειμένου να κοιμόμαστε καλύτερα;

  1. Αποφεύγουμε την κατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ και βαριών γευμάτων αργά το βράδυ.
  2. Διαμορφώνουμε χαλαρωτική ατμόσφαιρα στο δωμάτιό μας. Φροντίζουμε να υπάρχει ησυχία, άνεση και χαμηλός φωτισμός. Χρησιμοποιούμε ωτοασπίδες ή μάσκα νύχτας, εάν κάτι μας ενοχλεί. Φροντίζουμε ο χώρος να έχει μέτρια θερμοκρασία.
  3. Εφαρμόζουμε καλές συνήθειες ύπνου:

    – Πηγαίνουμε για ύπνο και ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε μέρα.

    – Χαλαρώνουμε πριν κοιμηθούμε, διαβάζοντας ένα βιβλίο ή ακούγοντας χαλαρωτική μουσική.

    – Απενεργοποιούμε τις οθόνες κάθε είδους τουλάχιστον 30 λεπτά πριν ξαπλώσουμε.

    – Κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο πριν τον ύπνο.

    – Δεν κοιμόμαστε πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

  4. Ασκούμαστε για να βελτιώσουμε τον ύπνο μας. Η άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο μας. Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγουμε την άσκηση λίγο πριν από τον ύπνο, καθώς μπορεί να μας κρατήσει σε εγρήγορση.
  • Άσκηση

Η τακτική άσκηση μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση του στρες, να διατηρήσει τις αρθρώσεις μας ευλύγιστες και να ενισχύσει τους μυς που υποστηρίζουν τις αρθρώσεις. Μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στη μείωση του πόνου, αλλά και στη μείωση του βάρους μας εάν είμαστε υπέρβαροι. Ας μην ξεχνάμε ότι τα επιπλέον κιλά επιβαρύνουν περισσότερο τις αρθρώσεις.

Οι ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα ενθαρρύνονται να κάνουν αερόβιες ασκήσεις ήπιας έντασης, καθώς και ασκήσεις για μυϊκή ενδυνάμωση. Για παράδειγμα:

– Το στρέτσινγκ συμβάλλει στην ευελιξία και στο εύρος της κίνησης των αρθρώσεων.

– Η γιόγκα και το τάι τσι συνδυάζουν τις βαθιές αναπνοές με την κίνηση, βοηθώντας στην ευελιξία και την ισορροπία. Επιπλέον, συμβάλλουν στη μείωση του άγχους.

– Το περπάτημα είναι μια εξαιρετική άσκηση μέτριας έντασης που ενισχύει την καρδιά, τους πνεύμονες και τη διάθεσή μας.

– Η κολύμβηση είναι ιδανική για τις αρθρώσεις, καθώς συμβάλλει στην ευελιξία και στην ενίσχυση της αντοχής.

– Το ποδήλατο συμβάλλει στο εύρος της κίνησης, στην τόνωση της αντοχής, αλλά και στην ενδυνάμωση των ποδιών.

– Τέλος, οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης βοηθούν τους μυς να υποστηρίζουν καλύτερα τις εξασθενημένες αρθρώσεις.

Βεβαίως είναι σημαντικό να ασκούμαστε με σύνεση, προβλέποντας ενδιάμεσα διαστήματα ανάπαυσης. Εάν μια συγκεκριμένη δραστηριότητα προκαλεί στις αρθρώσεις μας οίδημα ή έντονο πόνο, καλό είναι να σταματήσουμε. Εάν, πάλι, μία συγκεκριμένη δραστηριότητα επιδεινώνει το πρόβλημά μας, καλό είναι να αναζητήσουμε εναλλακτική λύση.

Για απρόσκοπτη άσκηση, μπορούμε να ζητήσουμε από τον γιατρό μας ή από έναν εξειδικευμένο γυμναστή να μας βοηθήσουν να σχεδιάσουμε το ιδανικό πρόγραμμα εκγύμνασης για εμάς, δίνοντάς μας παράλληλα και συμβουλές για να αποφύγουμε τον πόνο στις αρθρώσεις και τους τραυματισμούς.

  • Σεξουαλικές επαφές και εγκυμοσύνη

Η ύπαρξη Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας δεν είναι απαγορευτική για το σεξ. Απλώς είναι στην ευχέρεια των ασθενών να δοκιμάσουν και να επιλέξουν τις στάσεις, οι οποίες δεν τους καταπονούν. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη η καλή επικοινωνία με τον/τη σύντροφό τους, προκειμένου να βρίσκουν από κοινού λύσεις.

Θέματα οικογενειακού προγραμματισμού,  αντισύλληψης κλπ θα πρέπει να συζητιούνται από κοινού με τον θεράποντα ιατρό. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός είναι αυτός που θα δώσει τις κατάλληλες κατευθυντήριες γραμμές τόσο για την περίοδο πριν την εγκυμοσύνη, όσο και κατά τη διάρκειά της.

Έξυπνα tips για διευκόλυνση της καθημερινότητας

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα δεν χρειάζεται απαραίτητα να αλλάξει τις καθημερινές μας συνήθειες. Με ορισμένες απλές «επεμβάσεις», μπορούμε να διευκολύνουμε τον εαυτό μας, ώστε και να τα φέρει όλα εις πέρας χωρίς να ταλαιπωρηθεί:

  • Όταν πάσχει κανείς από Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, συνήθως έχει λιγότερη ενέργεια. Η οργάνωση, λοιπόν, των υποχρεώσεων είναι απαραίτητη. Διατηρούμε τους στόχους της ημέρας ρεαλιστικούς και δεν ξεχνάμε να κάνουμε διαλείμματα.
  • Παίρνουμε τον χρόνο μας. Ακόμα κι αν ξυπνάμε νιώθοντας ότι έχουμε πολλή ενέργεια, προσπαθούμε να μην πιεστούμε. Τακτοποιούμε λίγες εκκρεμότητες το πρωί, ξεκουραζόμαστε το μεσημέρι και συνεχίζουμε το απόγευμα.
  • Φροντίζουμε να καθόμαστε. Δεν χρειάζεται να στεκόμαστε όσο εκτελούμε τις καθημερινές μας εργασίες. Μπορούμε να μαγειρεύουμε, να πλένουμε πιάτα, να φροντίζουμε τον κήπο, ακόμα και να απολαμβάνουμε ένα ντους, καθισμένοι σε ένα σκαμπό ή μια καρέκλα.
  • Μαγειρεύουμε πιο έξυπνα:

    – Επιλέγουμε εύκολες συνταγές, ειδικά τις ημέρες με βαρύ πρόγραμμα.

    – Όπου είναι δυνατό, αξιοποιούμε τις δυνατότητες που προσφέρονται, όπως τα έτοιμα, πλυμένα και κομμένα λαχανικά.

    – Φροντίζουμε να μαγειρεύουμε μεγαλύτερες ποσότητες, έτσι ώστε να αποφεύγουμε το καθημερινό μαγείρεμα.

  • Αξιοποιούμε τις ηλεκτρικές μικροσυσκευές. Εάν είναι δύσκολο να ανακατέψουμε, αναζητούμε ένα εργαλείο που θα το κάνει για εμάς με το πάτημα ενός κουμπιού. Χρησιμοποιούμε ηλεκτρικά ανοιχτήρια δοχείων, επεξεργαστές τροφίμων ή εργαλεία κοπής.
  • Απλοποιούμε την προσωπική μας υγιεινή. Ειδικά σχεδιασμένες οδοντόβουρτσες, βούρτσες μαλλιών, φιάλες αντλίας σαπουνιού, αλλά και ειδικά περιστρεφόμενες βρύσες, μπορούν να κάνουν ευκολότερη την προσωπική μας υγιεινή.
  • Προσαρμόζουμε την γκαρνταρόμπα μας. Επιλέγουμε ρούχα που είναι πιο εύκολο να φορέσουμε, με μεγαλύτερα κουμπιά, αυτοκόλλητα velcro, ελαστικά κορδόνια και φερμουάρ με δαχτυλίδια για ευκολότερο τράβηγμα.
  • Κάνουμε τα ψώνια μας online, καθώς είναι ευκολότερο και πιο γρήγορο, γλυτώνοντάς μας και από τη μεταφορά βάρους στο τέλος. Εάν δυσκολευόμαστε στην πληκτρολόγηση, μπορούμε να αναζητήσουμε λογισμικό αναγνώρισης φωνής, το οποίο θα μας… λύσει τα χέρια ως προς τον χειρισμό του υπολογιστή.

Πηγές

https://www.rheumatology.org/I-Am-A/Patient-Caregiver/Diseases-Conditions/Rheumatoid-Arthritis
https://www.arthritis.org/diseases/rheumatoid-arthritis
https://www.nhs.uk/conditions/rheumatoid-arthritis/
https://www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/tips-living-with-ra
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK384458/
https://www.medicalnewstoday.com
http://www.elire.gr
https://www.arthritistas.org.au/wp-content/PDFs/GR/Greek_RheumatoidArthritis.pdf

RA_SCLA_04_2021

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμόδιου επαγγελματία υγείας.